Костадин Христов

 

От известно време в паричното обращение по света и у нас се появиха полимерни банкноти от 5 британски паунда, в които липсва изображението на "Елизабет Тауър" в прозрачния прозорец. Британската полиция неоправдано побърза да обяви тези банкноти за нов вид фалшификат. Bank of England и производителя на британските банкноти от 1974 г. насам, DeLaRue опровергаха тези твърдения. Обяснението за липсата на части от холограмните изображения е екстремното третиране на банкнотите. Много домакини не проверяват съдържанието на джобовете преди да поставят за пране дрехите в пералните машини. По този начин с продължително пране на високи температури се повреждат елементи от банкнотите.

    
Неумишлено повредени при пране банкноти

 

Bank of England и производителят на банкнотите DeLaRue потвърждават, че "животът" на полимера е 2,5 пъти по-дълъг от този на памучната хартия, но все пак не съществуват "неразрушими" материали. Някои "специалисти" пък нарочно повреждат банкноти за да създадат поредния "уникат".

    
Технологичен "брак"

 

Притежателите на такива повредени банкноти не трябва да се страхуват. Bank of England заменя повредените банкноти след прилежно попълнен формуляр и изпращането им на съответният адрес.

   Освен повредени полимерни банкноти в паричното обращение се срещат и чисто технологично дефектни банкноти. Можете да разгледате галерията от снимки на такива британски  банкноти.

 
В горната част на банкнотата липсва обяснителен текст 

   


 В прозрачния прозорец липсва портрета на кралицата

 


В банкнотата липсва втората холограма    

    


Нещо е попречило портрета на Джейн Остин да се отпечата в цялост   

 

     Колкото и да е строг качественият контрол в печатниците за банкноти, то определен процент брак е напълно допустим. Грешките на печатниците обаче правят един кръг от хора изключително щастливи. Това са колекционерите на банкноти (нотафили), които при всички положения са готови да платят някоколко десетки пъти над стойността на една дефектна банкнота за да се сдобият с нея. Така, че от дефекта се генерира положетелен икономически ефект. А Управление на риска ООД Ви съветва да преглеждате дрехите преди пране и да проверявате микровълновата печка, която може да стопи Вашите полимерни пари.

 


Стопени канадски полимерни
банкноти в микровълнова печка

 

А как умишлено се повреждат полимерни паунди, можете да видите във видеото на английският вестник "СЪН" ТУК