Австралийската резервна банка заяви в четвъртък, че новата й банкнота от 5 долара ще има местен дизайн, а не изображение на крал Чарлз III. Очаква се обаче кралят да се появи на монети, които в момента носят образа на покойната кралица Елизабет II.
Банкнотата от 5 долара е единствената останала банкнота в Австралия, която все още съдържа изображение на монарха.
От банката заявиха, че решението е последвало консултации с лявоцентристкото правителство на Лейбъристката партия, което подкрепи промяната. Противниците твърдят, че този ход е политически мотивиран.
Британският монарх остава държавен глава на Австралия, въпреки че в наши дни тази роля е до голяма степен символична. Подобно на много бивши британски колонии, Австралия обсъжда до каква степен трябва да запази конституционните си връзки с Великобритания.
Австралийската резервна банка съобщи, че новата банкнота от 5 долара ще включва дизайн, който да замени портрета на кралицата, която почина миналата година. Банката заяви, че този ход ще почете „културата и историята на първите австралийци“.
„Обратната страна на банкнотата от 5 долара ще продължи да изобразява австралийския парламент“, се казва в изявление на банката.
Ковчежникът Джим Чалмърс каза, че промяната е възможност да се постигне добър баланс.