Днес 30 юни 2022 г. Руската национална банка пуска в обращение нова банкнота с номинална стойност 100 рубли - емисия 2022 г.

Модернизираната банкнота е изработена в модерен дизайн и съдържа подсилен защитен комплекс, подобен на банкнотите от 200 и 2000 рубли.

Банкнотата е посветена на Москва и Централния федерален окръг. Основното изображение на лицевата страна е фрагмент от Спаската кула на Московския Кремъл с камбанки. На обратната страна е мемориалът в Ржев на съветския воин.

Банкнотата е отпечатана в маслиново-оранжеви тонове и съдържа QR код, водещ към страницата на Банката на Русия, която съдържа подробна информация за дизайна и защитните елементи.

Обновените банкноти ще влизат в обращение постепенно. Банкнотите, издадени през 2022 г., са законно средство за плащане в брой на територията на Руската федерация и се изисква да се приемат по номинална стойност при плащане на всякакви видове стоки и услуги без ограничения. Те ще бъдат в обращение наравно със съществуващите банкноти от 100 рубли от 1997 г., включително модификации от 2001 и 2004 г.