От утре 01 декември 2021 г. Румънската централна банка пуска в обращение нова банкнота от 20 леи (приблизително 7,90 лв.). Нов купюр, който не се използваше след проведената деноминация от 2005 г.
На новата банкнота е изобразена Екатерина Теодорою - първата румънска жена офицер, загинала в сражение през Първата световна война. Родена като Каталина Тодерою, румънската Жана д'Арк е член на скаутите и първоначално служи като медицинска среда, но след като брат й загива от артилерийски снаряд, решава да стане войник. Въпреки необичайното за онова време решение за жена, тя е изпратена на фронта с подкрепата на румънското кралско семейство. За храбростта си е наградена с медал и е произведена в почетен втори лейтенант от Фердинанд Румънски и командир на взвод от пехотен полк. Загива по време на сражение от картечен огън на 3 септември 1917 г. 
След проведената деноминация през 2005 г. това е първата румънска банкнота с портрет на жена - историческа личност. От банката коментират, че това е стъпка към “растящия интерес на обществото към въвеждането на равнопоставеност на половете и към важната роля, която са играели жените в историята на страната”.

 

 

 

Повече информация за новата банкнота и комплекса от защитни елементи можете да откриете в раздел Каталози/Каталог Валути/Румъния