Алжир

 

Във връзка с честването на 58-ата годишнина от обявяването на независимостта на Алжир, премиерът Абделазиз Джерад, представи нова юбилейна банкнота от 2000 динара (DZD) и нова монета от 200 динара.

Новата банкнота на лицевата страна носи портретите на шестимата герои на независимостта, лидерите на FLN (Фронт за национално освобождение) - Рабах Битат, Мостефа Бен Булайд, Мурад Дидуш, Мохамед Будиаф, Крим Белкасем и Ларби Бен М’Хиди. На гърба на банкнотата е представен Кралския мавзолей на Патна и подземния водопровод на Бени Фут, в Адрар.


На монетата от 200 динара е изобразен портретът на Ахмед Забана, първият мъченик, гилотиниран от Френските колониални сили.

На същата церемония Аймен Бенабдерахмане, министър на финансите на Алжир, обяви предстоящ старт на реализиране на проект за нов индустриален център, свързан с изграждане на печатница за банкноти, нов касов център и център за обучение на кадри.

 

Судан

Централната банка на Судан пусна в обращение банкнота от 100 судански паунда с нова дата (януари 2021)и нови подписи на банковите административни лица.


 

 

Виетнам


Във връзка с честването на 70-тата годишнина от създаването на Държавната банка на Виетнам с нимизматични цели банката емитира банкнота с номинал 70 донги.   


Филипини

 

Централната банка на Филипините емитира юбилейна банкнота от 5000 песо с портрета на Лапу-Лапу, национален герой, който успава да победи португалския конкистадор Фердинандо Магелан и неговата армия в опита им да колонизират остров Мактан. Банкнотата се продава в офиси на банката на цена по-висока от номиналната.


 

 

Албания

Централната банка на Албания обяви скорошно пускане в обращение на нова банкнота от 10 000 леки (приблизително 90 USD).