Костадин Н. Христов

 

   Тези дни световните медии ни проглушиха ушите с "новината", че САЩ ще имат нова банкнота от 20 щатски долара. Съобщението бе направено от Джен Псаки, прессекретар на Белия дом и на новия президент Джо Байдън.
Всъщност това не е новина, а чисто и просто "претопляне на вчерашния обяд". Темата за нова банкнота от 20 щатски долара е в публичното пространство от 2008 година, когато започна първият мандат на президента Барак Обама. Целта на занятието е да се смени портрета на президента робовладелец Андрю Джаксън с  този на Хариет Тъбман - избягала робиня, която в последствие организира тринадесет мисии за спасяването на над 70 роби. След избухването на Гражданската война, Тъбман работи за Съюзната армия, първо като готвач и медицинска сестра, а след това като въоръжен разузнавач и шпионин. Тя е първата жена, която ръководи въоръжена мисия във войната, като ръководи нападението в Комбахи Фери, което освобождава повече от 700 роби. След войната е активна в движението за правото на жените да участват в изборите. След смъртта си през 1913 г. тя се превръща в символ на смелостта и свободата.
   Дали обаче наистина женски образ ще смени портрета на робовладелеца? Да се върнем години назад. В цялата история на щатските долари, единствената банкнота с портрет на жена (реално съществувала историческа личност) е от 1886 година. Това е банкнотата от 1 долар с портрета на Марта Вашингтон, съпругата на първия президент на САЩ Джордж Вашингтон.

 

1 долар 1886 г. с портрета на Марта Вашингтон

 

Оттогава та до наши дни лицевата страна на всички банкноти е "украсена" с портрети на мъже. Бивши президенти и политически лица от историята на САЩ.
   Администрацията на Барак Обама бе обявила краен срок за подмяна на банкнотата от 20 долара - декември 2020 г. Администрацията на Доналд Тръмп обаче затормози максимално процеса. През юни 2019 г. тогавашният министър на финансите Стивън Мнучин обяви, че поради "технически причини" процесът се отлага за 2026 г. и че не е задължително Хариет Тъбман да е на новата банкнота. Към това изказване Тръмп  добави: "Подмяната на Джаксън не е нищо друго, освен "чиста политическа коректност".  

 

 


Днес темата отново е на дневен ред. Вероятно по политически причини. Дали обаче реално промяната ще се случи? Едва ли.