251 000 броя фалшиви евробанкноти са изтеглени от обращение през първата половина на 2019 г. Над 80% от тях са банкноти от 20 € и 50 €.
Евробанкнотите остават надеждно и сигурно платежно средство.
През първата половина на 2019 г. от обращение са изтеглени 251 000 фалшиви евробанкноти – с 4,2% по-малко, отколкото през втората половина на 2018 г. и с 16,6% по-малко, отколкото през първата половина на 2018 г. Вероятността да получите фалшива евробанкнота е извънредно малка, тъй като броят на фалшификатите остава много нисък спрямо броя на истинските евробанкноти в обращение, който нараства постоянно от въвеждането им насам с темп, изпреварващ растежа на БВП.
 


През 2018 г. броят и стойността на евробанкнотите в обращение нараснаха съответно с около 5,6% и 5,2%. Понастоящем в обращение се намират над 22 милиарда евробанкноти с обща стойност около 1,2 трилиона евро. На 28 май 2019 г. влязоха в обращение новите банкноти от 100 € и 200 € с усъвършенствани защитни елементи. Това бележи завършването на серия „Европа“, което отне много години на подготовка и сътрудничество в рамките на Евросистемата.

 

 

 

 

 

Вчера 15.07.2019 г. управителят на Bank of England Марк Карни обяви, че Алън Тюринг ще се появи на новата полимерна банкнота от £ 50.

Обявявайки го в Музея на науката и промишлеността в Манчестър, управителят разкрива и образите на Алън Тюринг и неговата работа, които ще бъдат използвани за обратната страна на банкнотата. Новата полимерна банкнота от £ 50 се очаква да влезе в обращение до края на 2021 година.

 

   Тюринг става най-известен с успешното разшифроване на т.нар "Енигма код" на германските военноморски сили през Втората световна война. Преди няколко години животът на Тюринг бе пресъздаден във филма "Игра на кодове", който се радваше на сериозен зрителски интерес. Голямата чест за Алън Тюринг идва повече от 60 години след смъртта му. Математикът е избран от дълъг списък, включващ имената на близо хиляда изявени учени. "Работата му е ключ към невронните мрежи, които се използват днес в диагностика на ракови заболявания, в самоуправляващи се автомобили. Тя ще намери приложение и в бъдеще във все още неоткритите технологии", заяви управителят на "Bank of England" Марк Карни. Приносът на Тюринг към съвременната цивилизация безспорно е впечатляващ. Той е смятан за баща на теоретичната информатика и теорията на изкуствения интелект. За широката публика обаче той е най-разпознаваем като човекът успял да разшифрова кода на нацистката машина "Енигма", с която по време на Втората световна война немците защитават информацията си. Въпреки заслугите му, само няколко години след края на войната - през 1952 г. Тюринг е съден за хомосексуалност, която по това време се смята за престъпление във Великобритания. Избира да бъде подложен на химическа кастрация, вместо да отиде в затвора. Две години след това умира. Дълго време потомците на Тюринг водят битка, за да го реабилитират. През 2009 година министър-председателят Гордън Браун се извинява официално за отношението на държавата към Тюринг, а през 2013 г. кралица Елизабет II го помилва посмъртно.