На фона на подготовката на България и Румъния по пътя към Еврозоната най-голямата икономика в Централна и Източна Европа изглежда няма планове скоро да замени местната валута с евро.
Управляващата консервативна партия в Полша "Право и справедливост" обяви, че държавата няма намерение да бърза в присъединяването към Еврозоната.
Нейните представители призовават останалите политически партии в страната да подпишат обща декларация, според която Полша ще приеме еврото само когато достигне икономическото развитие на Западна Европа, съобщава сайтът Emerging Europe.

"Надявам се, че тази декларация ще покаже зрелостта на полската политическа класа. Става дума за интереса на нашата страна", посочва лидерът на партията Ярослав Качински.
По-рано този месец той заяви: "Ние казваме "не" на еврото, казваме "не" на европейските цени".
"Договорът за членство в Европейския съюз не определя датата за приемане на еврото. Някой ден ще се присъединим, но само когато нивото на богатството се доближи до нивото в Германия", коментира още през миналата седмица Качински.

 

източник - money.bg

 

 

 

 

На 9 април 2019 г. японското министерство на финансите обяви планове за въвеждане на нова емисия банкноти през първата половина на 2024 г.
Новата емисия ще се състои от три купюри (съществуващата банкнота от 2000 йени няма да се заменя) с нови исторически личности.
Банкнотата от 1000 йени е с портрета на бактериолога Китасато Шибасабур;
Банкнотата от 5000 йени е с портрета на Цуда Умеко, първата японка завършила в САЩ, на чието име е кръстено висше учебно заведение в Япония;
Банкнотата от 1000 йени е с портрета на индустриалеца Шибусава Еичи, известен още като 1-ви виконт Шибусава;
И трите номинала ще имат 10-цифрени серийни номера, нови 3D холографски елементи и водни знаци.
Старите емисии банкноти ще циркулират успоредно с новата емисия в продължение на 3-4 години.