Новата банкнота от 100 лева, която Българската народна банка пусна в обращение на 28 декември 2018 г., спечели престижна международна награда.
Българската банкнота бе избрана за банкнота на 2019 година по време на конференцията „Висока сигурност при печатните технологии (High Security Printing EMEA)“ от 25 до 27 март 2019 г. в Малта.
Тази международна конференция за региона на Европа, Близкия Изток и Африка се провежда всяка година с участието на над 250 специалисти в областта на високитe технологии в печата на банкноти, паспорти, визи и други документи от целия свят. Наградата за банкнота се присъжда за изключителни постижения в дизайна, техническата сложност и защитата на дадена банкнота или серия от банкноти за региона на Европа, Близкия Изток и Африка.

Целият проект е пример за впечатляващо сътрудничество между БНБ, Oberthur Fiduciaire AD (печатниците в София, собственост на БНБ и Oberthur Fiduciaire) и Papierfabrik Lousienthal.
Наградата бе връчена на главният касиер на БНБ Стефан Цветков.
Коментирайки наградата, Георги Симеонов, изпълнителен директор на Oberthur Fiduciaire AD, каза: „OFAD изпраща поздравленията си на Българската народна банка за тази велика награда и се гордее, че изигра своята роля в проектирането и производството на новата банкнота от 100 лева, която съчетава някои на най-модерните защити, както и представяне на перспективите на България за 21 век. 

Още информация за проведената конференция можете да откриете ТУК.

 

 

 

Reserve Bank of Australia пуска в обращение през октомври 2019 г. нова банкнота от 20 долара. Повече информация за дизайна и защитните елементи в новите банкноти можете да откриете в раздел Каталози/Каталог на конвертируемите валути в света /Австралийски долар.

 

 

От сряда 13 март 2019 г. Швейцарската национална банка пуска в обращение новата банкнота от 1000 франка от емисията "Многобройните аспекти на Швейцария". Повече информация за новата банкнота и защитните елементи можете да откриете в Каталози / Каталог на конвертируемите валути в света / Швейцарски франк.