На 6 май 2023 г. правителството на Канада обяви, че следващата банкнота от 20 долара ще продължи да съдържа портрета на управляващия монарх, тоест на крал Чарлз III.

Още на коронацията на Негово Величество крал Чарлз III правителството на Канада и Банка на Канада обявиха, че следващата емисия банкноти от 20 долара ще продължат да носят портрета на управляващия монарх.

Министърът на финансите вече също потвърди, че канадският национален мемориал на Вими ще остане като изображение в обратната страна на банкнотата.

 

Новата банкнота ще бъде полимерна, в преобладаващи зелени цветове и с вертикална ориентация.

Отпред ще има портрет на крал Чарлз III, а на обратната страна ще е мемориалът на Вими.

Процесът на проектиране на нова банкнота включва няколко етапа: проучване и развитие, проектиране и производство. Ключов елемент от този процес е тестването на подобрени функции за сигурност, които са лесни за проверка и трудни за фалшифициране.

След като предварителният проект бъде одобрен от министъра на финансите, в съответствие със Закона за Банката на Канада, той се разработва и тества преди да премине към производство.

 

Очаква се новата банкнота от 20 долара да започне да циркулира в началото на 2027 г. Междувременно текуща банкнота от 20 долара с кралица Елизабет ще продължи да циркулира и да е законно платежно средство.