Зимбабве пуска на 5 април нова валута, която ще бъде гарантирана със златните резерви на страната – последната мярка на правителството на президента Емерсон Мнангагва да се справи с продължаващия от десетилетия паричен хаос. Мнангагва обяви след проверка на трезора на централната банка, че страната му има достатъчни златни наличности, за да подкрепи новата “структурна парична единица” – твърдение, в което мнозинството анализатори не са убедени.


новите банкноти

 

Това е последният опит за стабилизиране на икономика, която се клати от криза в криза през последните 25 години.

Представяйки новите банкноти, управителят на централната банка Джон Мушаяванху каза, че ZiG ще бъде структуриран и определен на пазарно определен обменен курс.

ZiG заменя зимбабвийския долар, RTGS, който беше загубил три четвърти от стойността си досега тази година.

Годишната инфлация през март достигна 55% - седеммесечен връх.

Жителите на Зимбабве имат 21 дни, за да обменят стари банкноти, засегнати от инфлацията, за новата валута.

Въпреки това, щатският долар, който представлява 85% от транзакциите, ще остане законно платежно средство и повечето хора вероятно ще продължат да го предпочитат.

Новите банкноти ZiG се предлагат в купюри от 1 до 200.

Ще бъдат въведени и монети, за да се преодолее недостигът на американски монети, при който хората получават ресто в бонбони, малки шоколади и химикалки.

Г-н Мушаяванху каза, че новата валута се въвежда с незабавен ефект и банките трябва да конвертират текущите салда от зимбабвийски долари в ZiG.

Той се ангажира да гарантира, че количеството местна валута в обращение е обезпечено с еквивалентна стойност в скъпоценни минерали - главно злато - или чуждестранна валута, за да се предотврати загубата на стойност на валутата, както нейните предшественици.

Жителите на Зимбабве изпитват историческо недоверие към централната банка, датиращо от 2008 г., когато тя печата банкноти от 10 трилиона Z$, докато инфлацията е излязла извън контрол.

След това премахна собствената си валута и дълги години използва само чужди банкноти като щатски долар и южноафрикански ранд.

В края на 2016 г. държавата въведе нова валута, наречена облигация, която беше обезпечена със заем в щатски долари. Тогавашният управител на централната банка Джон Мангудя обеща, че той ще остане наравно с щатския долар. Но банкнотата се срина, когато правителството започна да печата излишни количества банкноти.

Сега новият управител на централната банка даде обещания, че няма да бъде позволено да се случи повторно безконтролно печатане.

„Сега завършваме на същото място, откъдето започнахме – където се дават гаранции на пазара, че правителството ще живее според възможностите си“, каза икономистът Годфри Каниенце пред BBC.

„Политическата култура не се е променила – критичната точка е дисциплината от страна на властта.

Обявяването на новата валута идва, докато страната се бори с последиците от сериозна суша, която унищожи половината от реколтата на страната от основна храна - царевицата.