Българин, член на организирана престъпна група за фалшификация на индийски рупии, бе задържан при спецакция на полицията в Делхи. Новината за задържания Руслан Петров Методиев, с постоянно местожителство в София, бе оповестена след ареста на индийски мафиот на име Иршад в Утар Прадеш, който е участвал в доставката на фалшиви индийски банкноти.
Българинът на име Руслан Петров Методиев е бил арестуван на 21 юни. Два дни по-късно е задържан Иршад по показания на българския гражданин. Полицията в Делхи все още провежда спецмероприятия, в издирване на останалите членове на бандата за фалшифициране на пари.
По информация на индийски медии, в сряда, 21 юни, спецотряд на полицията в Делхи е арестувала българския гражданин Руслан Петров Методиев. Обвиняемият е с постоянен адрес в София, България.
Фалшивите индийски банкноти са в купюри по 500 рупии. Открити са материалите и оборудването, използвани за отпечатване на ментетата, включително машина за ламиниране, три машини за мащабиране и рязане на хартия, хартия, снимка на Махатма Ганди, полуготови банкноти, четири дървени рамки с отпечатък на цифра 500, един метален инструмент за затягане, лепило, мастила, около 189 000 оригинални рупии, два лаптопа, два принтера. Иззети са мобилен апарат и SIM карти.
Руслан Петров Методиев е признал, че отпечатва фалшиви пари в апартамента си в Гуруграм. По време на разпита му той е разкрил, че е част от голяма международна група за фалшифициране на рупии. Методиев е дошъл в Индия през 2018 г. През 2019 г. е арестуван по случай на измама и фалшификация за поставяне на скимиращо устройство в банкомат на HDFC Bank. През януари 2021 г. той е пуснат под гаранция по делото. По време на престоя си в затвора той влиза в контакт с определени лица, които са участвали в отпечатването и разпространението на фалшиви индийски банкноти. По-късно, след като излиза от затвора, той започна да печата сам ментета, като ги доставя и разпространява в Делхи. Твърди, че научил техниката на печатане в YouTube.

 

 

 

 

Изночник в-к  Банкер