От известно време насам в паричното обращение в България циркулират неизвестен брой нов тип фалшиви банкноти от 50 лева. Интересното в случая, е че фалшификатът е напълно разпознаваем при визуална проверка и дори носи надпис "COPY". Тоест донякъде отговаря на изискванията за реквизит за филмови и театрални цели, както и за представления на илюзионисти.  
Лошото в случая, е че това ново менте отговаря на техническите характеристики в стандарта за разпознаване на български банкноти. Тоест нито едно АТМ устройство с депозитарни функции, кеш терминал или сортираща банкнотоброячна машина не е в състояние да индикира, че подаденият къс хартия не е оригинална банкнота. Това от своя страна налага много спешни мерки за ъпдейт на наличния софтуер в цялата банкова техника. Така се оказва, че машините не биха могли да заменят на 100% човека, тъй като това менте ще го разпознае и ученик от долните класове, а скъпоструващото банково оборудване не успява.
За момента има информация, че новото менте се разпространява в Плевенски и Софийски окръг. Очакваме повече подробности от Българска народна банка и следствените органи.