Южноафриканската резервна банка (SARB) въвежда в обращение нова емисия банкноти и монети с подобрен комплекс от защитни елементи. Отделните номинали ще се пускат в паричното обращение постепенно. Като размер и дизайн новата емисия банкноти повтаря предходната, но монетите са променени. Темите в тях са посветени на екологията. Банкнотите и монетите на Южноафриканската резервна банка редовно се надграждат в съответствие с най-добрите международни практики за борба с фалшифицирането и стремежа е да са в крак с технологичния напредък. Общо взето банкнотите се обновяват на интервали от 6 до 8 години, а монети на интервали от 20 до 30 години.
В момента в паричното обращение на Южноафриканската република циркулират две емисии банкноти, посветени на Нелсън Мандела (виж Каталог “Валути”). Регулярна издадена през 2012 г. и възпоменателна от 2018 г.  Настоящата серия монети е емитирана през далечната 1989 г.
SARB не демонетизира своята валута. Всички емитирани преди това банкноти и монети в обращение може да се използват като средство за търговия заедно с подобрените банкноти и монети. Всички пари в обращение запазват своята номинална стойност.

 

 

 

 

източник: SARB Media Relations Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.