Костадин Н. Христов

 

   През миналата 2023 г., в периода 16 – 31 октомври 2023 г. Галерия УниКредит Студио на пл. Света неделя № 7 представи изложба на студенти от Националната художествена академия. Авторските творби на студентите бяха проекти на банкноти, създадени през периода 2012–2023 г. като учебни задачи по дисциплината „Визуална комуникация“ към специалност „Плакат и визуална комуникация”. Тъй като обаче времето на изложбата бе кратко, то Управление на риска ООД, реши да продължи да представя тези творби и най-вече техните автори.

 

Днес В представяме Иван Кашлаков. Иван Кашлаков е визуален артист, работещ в областта на уеб и графичния дизайн, UX, UI, брандинга, плаката, пощенската марка, живописта и рисунката. 53 от неговите картини и рисунки са притежание на частни колекции. Участник в 400 международни изложби в Корея, Китай, Япония , Полша, Швейцария, САЩ, Перу, Украйна, Испания, Барселона, Турция, Мексико, Дубай, Тайван, Индонезия, Малайзия, България и др. Автор на три самостоятелни изложби. Носител на 80 международни награди сред които: Платинена награда на Graphis Poster Awards 2024; 1-ва награда във II Международен конкурс за плакат, посветен на 130-годишнината на Ел Лисицки UNOVIS XXI век; 1-ва награда в категория плакат Publicritic Awards 2022(Румъния); Почетна награда от международното жури в номинацията „(А) Чернобил-Фукушима: 35-10“, XI-то международно триенале на екологичния плакат, 4th Block. Представен в публикация за изкуство и дизайн „100-те най-добри от 2022 г.“ и „100-те най-добри от 2021г.“  в категорията „Графичен дизайн“ от Creative Quarterly, Бруклин, Ню Йорк; Награда на 11-то издание на типграфски конкурс Communication Arts(CA), 2020 г.;

 

Негови творби са били показани в Музей Метрополитън в Токио; Музей на изкуствата Qilu; Музей на изкуствата в Северна Дакота; Музей на изкуствата Шенжен Гуан Шанюе; Музей на модерното изкуство, Тояма; Национален музей на Лихтенщайн, Вадуц; Музеят на Франц Майер в Мексико Сити; Музей на визуалните изкуства Лахти, Финландия; Музей Мачу Пикчу, гр. Кузко, Перу;

Негови творби са част от колекциите на: Музей на модерното изкуство, Тояма; Музей на Националната художествена академия; Колекцията на Международното триенале на сценичния плакат; Колекцията "NO WAR" на Международния музей на плаката Огаки в Япония; Галерия Retroavantgarda, Варшава, Полша; Reece Museum, Джонсън Сити, Тенеси, САЩ; Витебски център за модерно и съвременно изкуство, част от плакатната колекция, Витебск, Беларус; Музей на социалистическото изкуство, София, част от колекцията студентски плакати "Нов политически плакат"; Музей на рисунката OSTEN, Скопие, Македония; Колекция на университета Мария Склодовска-Кюри, Люблин, Полша;

Той е член на състава на директорите в United Designs Alliance (UDA), почетен член на Китайскo-европейска международна асоциация за дизайн и култура (CEIDA), професионално членство в Graphis, член на СБХ секция „Графичен дизайн“. Член на жури в множество международни конкурси за дизайн  и плакат.

 

Процеси на изграждане при проектиране на банкнота, посветена на Владимир Димитров-Майстора

©Иван Кашлаков 

 

Изработката на банкнотата е един дълъг и сложен процес, свързан с проучването на основните защитни елементи и организацията на композиционното пространството, в който ни въведе нашия преподавател ас. д-р Стоян Дечев. Измеренията и многообразието от пластове, които трябва да имат цялостно излъчване на функционираща графика, са предизвикателство за всеки художник и графичен дизайнер.

Връщайки се назад към проекта, имам шанса да направя ревизия и равносметка на положения труд в 4-ти курс.

Номиналната стойност на проектираната от мен банкнота е за петдесет лева с образа на Владимир Димитров Майстора.

По време на моето проучване, често ходех до библиотеката на академията – място, където умът може да утихне и открие нови източници на вдъхновение. Бях открил монографията „Майстора и неговото време“, написана от големия български изкуствовед и културолог Димитър Аврамов, издадена през 1989г., от която търсех аналог за личните си творчески търсения. За мен Майстора беше и е пример за емблематичен автор, изключително важен за българската култура, създаващ изкуство по неговите думи „от народа за народа“.

В моменти на формиране на своите възгледи и търсенето на лична пътека, тази книга беше мое упование, потапях се в нея и  се откъсвах от външния свят. Така вникването на проблемите в банкнотата се беше превърнало за мен в нещо повече от задача – ревера̀нс към твореца и това, което ни е оставил.

Свободата на изпълнение беше първото условие, а проучването – безкраен процес, с нови открития, проникновения и истини от изкуството, живота и битието.

 

Изумителна е безкрайната вселена в една душа. Още повече, когато можеш да надникнеш в нея, макар и за малко. Прозорче в миналото време. А всички поглеждаме назад, за да продължим уверено в бъдещето. Онези славни времена на създаване, които ги има и днес, заглушени от бурното море на ежедневните новини.

От дистанцията на времето виждам доста неща, които бих могъл да подобря. Най-вероятно, ако  започвах сега да работя по темата, бих подходил по съвсем различен начин.

За тогавашния момент е била точното решение, до което съм стигнал. Но както знаем всички, в изкуството нищо не е завършено напълно. Мисловния процес предхожда акта на създаване. И отнема значително време, придружен с множество скици, избистрящи идеята.

Бях се запознал с Българска банкнота от 10 000 лв. с Владимир Димитров – Майстора създадена в периода: началото на 90-те до декември 1999г. На предната страна е портрета, направен от професор Пламен Вълчев – изключителен преподавател и творец, на когото имах честта да бъда студент по живопис.

Портретът на Майстора беше първия етап при започване на проектирането. Как трябваше да бъде изобразен? Прегледах всички негови автопортрети. Последваха доста скици  и рисунки до намирането на най-типичното в неговия характер и излъчване. Анализирайки подхода и полагането на пластичната и често широка мазка в картините му – използвах щриха за моделиране на цялостните обеми в неговото лице. Важно беше определянето на степента на детайла и средата, която да има смислова връзка с личността и да допълва същността.

Раменния пояс беше изобразен, като чиста форма и цвят, изваждайки по този начин на преден план главата. Задния план трябваше да подкрепя портрета за да изпъква още повече. Мотивът, който подбрах, бяха цветни петна в хармонична гама около него. Те бяха базирани на пулсиращите колоритни мазки, чрез които беше изобразил плодовете в неговите творби. При една реализация те биха имали динамичен ефект с промяна на полутоновете, както при холограмната лента. Гамата беше  виолет, тъмносиньо и веронезе  на аверса, а на реверса производни на тях цветове в топла пастелна хармоничност. Виолета изразява асоциация за мечтателство и творчество, желанието за самопознание, умиротворение на враждуващите сили във вътрешния свят на човека.


 

Академията - това беше началната точка на неговия път. Характерен детайл присъства от нея в аверса (предната част) на банкнотата. Арковидните прозорци на червената сграда – метафора за творческия поглед – пространство през което гледаме навън и се разширяват хоризонтите. Институцията, през която минават толкова много български художници, оформящи наша култура, както през миналия, такак и през настоящия век.

В композицията присъстват два микротекста, единият е творческия възглед на Майстора за изкуството, като път и философия на търсене:

„Аз всякога съм се водил по чувството. Не съм имал никога предвид, която и да е знаменитост. Най-важното е това, като рисувам, всичко отвътре да се каже. И светлината и композицията. Всички средства на художника да изразяват единство на вечния живот. Мисля, че може да се изрази животът чрез всички тонове, стига да има дарование.“

Вторият е след посещението му в Америка, разказвайки на журналиста Христо Бръзицов:

„Толкова бях зает с рисуване, че когато ме попитат какво съм видял от Америка, просто не мога да отговоря – аз живеех само за и със картините си. И може би по-добре, че не се взирах повече в тамошния живот, защото колкото можах да съзра, не ми допадна. Чужди сме ние на оня дух…“

Номиналът е изграден от декоративни цифри носещи характера на епохата съчетани с растерно петно, позитив и негатив, обогатяващи и усложняващи графиката.

На задната страна на банкнотата, стоеше отново проблемът с обединението и организирането на множество елементи в единна хармония. Те трябваше да отразяват духа на Майстора, това което му беше най-близко на душата и присъщо за него.

На първо място беше селският пейзаж, браздите на нивата, снопа пшеница, статива на преден план, визиращ хоризонта пред него, тамбурата на която, често е свирел по време на почивка. Присъства и изчистен детайл от етюд с круши на Майстора.

Всичко това, за мен съставляваше една частица от неговия свят. Дори в момента припомняйки си неговото творчество, осъзнавам колко важен е трудът, неуморното търсене и пресъздаване на “единството на вечния живот”. Важно е да умеем да се преклоним и отдадем почит на градилите преди нас титани на културата. Най-вече в нашето съвремие, където всеки бърза и не му остава време да съзерцае  заобикалящия го свят и истинските, малки, радостни моменти от живота…

 

 

 

От вчера 10.06.2024 г. Банка на Англия пусна в обращение новите банкноти от 5, 10, 20 и 50 паунда с портрета на крал Чарлз. Както и преди съобщихме техническите характеристики остават непроменени с предходната емисия. Повече информация можете да откриете в страница Каталози/Каталог банкноти/Великобритания. 

 

 

 

 

Електронната периодична публикация на БНБ „Преглед на емисионно–касовата дейност на БНБ“ представя на тримесечна база информация за тенденциите в развитието на наличнопаричното обращение и динамиката на банкнотите и монетите в обращение. Тя включва и анализ на характерните тенденции, наблюдавани през съответния отчетен период, спрямо края на предходното тримесечие и за едногодишен период.