Уважаеми колеги, работещи с налични валути. Книжните британски банкноти от 20 и 50 паунда, емисия “F” – 2006 -2010 - ще са в обръщение до края на тази седмица – 30. 09.2022 г. След тази дата банкноти ще се приемат само в клоновете на Банка на Англия и пощенските офиси. Побързайте.

 

 

 

 

 

 

 

 

От Австралия до Тринидад и Тобаго, портретът на кралица Елизабет II е украсявал валутите на 33 различни държави – повече от този на всеки друг човек. Канада е първата, която използва изображението на британския монарх през 1935 г., когато отпечатва 9-годишната принцеса върху банкнотите си от 20 долара.

През годините 26 различни портрета на Елизабет са били използвани в Обединеното кралство и неговите настоящи и бивши колонии, владения и територии - повечето от които са били поръчани с пряката цел да бъдат поставени върху банкноти. Въпреки това, някои страни, като Родезия (сега Зимбабве), Малта и Фиджи, използваха вече съществуващи портрети. Кралицата често се показва в официално облекло с корона и скиптър, въпреки че Канада и Австралия предпочитат да я изобразяват в обикновена рокля и перли. И докато много държави актуализират своите валути, за да отразят напредването на възрастта на кралицата, други се радват да я поддържат млада.


Последната издадена английска банкнота с портрета на кралицата от 23 юни 2021 г. 

 

 

 

Електронната периодична публикация на БНБ „Преглед на емисионно–касовата дейност на БНБ“ представя на тримесечна база информация за тенденциите в развитието на наличнопаричното обращение и динамиката на банкнотите и монетите в обращение. Тя включва и анализ на характерните тенденции, наблюдавани през съответния отчетен период, спрямо края на предходното тримесечие и за едногодишен период. Издава се само на български език.