Както е известно от по-стари наши публикации централната банка на Япония се подготвя да пусне в обращение нова емисия банкноти през 2024 г. За разлика от други държави, които първо пуснаха нови банкноти в обращение, а в последствие бяха предприети действия по актуализация на софтуера в АТМ устройствата и други машини за самообслужване, то японците движат процеса по възможно най-правилният начин.   

 

Централната банка на Япония покани 29 компании да участват в тестове в Националното печатно бюро в Токио. Раздадени бяха проби от новите банкноти, за да проверят дали машините им могат правилно да ги идентифицират.  
Банкнотите от 1000 йени, 5000 йени и 10 000 йени се отличават с авангардна технология против фалшифициране. Това са първите банкноти в света, които включват специален нов вид холограма. Те също така включват нови модели на водни знаци с много висока резолюция и нов тип знаци за незрящи граждани, които ще помагат за лесна идентификация при допир .  
Банкнотите представляват първата промяна в хартиената валута на Япония от 20 години.

 

Източник:  BOJ runs test on new banknotes | NHK WORLD-JAPAN News

 

 

 

   На 9 ноември 2022 г. Централната банка на Катар представи полимерна банкнота от 22 риала в чест на Световното първенство по футбол на ФИФА (Международната федерация на футболните асоциации) през 2022 г., което ще се проведе в Катар от 20 ноември до 18 декември 2022 г. Странната номинална стойност е почит към 22-ро Световно първенство по футбол, което случайно се провежда през 2022 г. Банкнотите струват 75 риала от обменни бюра и банки, но запазват номиналната стойност на законното платежно средство от 22 риала.


 

   От скоро в паричното обращение в България се появи нов тип фалшиви банкноти от 50 лева, емисия 2006 г. В този нов тип добре са имитирани някои от основните защитни елементи и методи на печат.

Повече информация за този нов фалшификат можете да намерите в раздел Каталози / Каталог на фалшивите банкноти от началото на XX век до днес / Български лев / Фалшификати